fallback

Екзекуторите на журналиста Джеймс Фоули поискали 132 млн. долара откуп от САЩ

Според бившия му работодател това се е случило миналата година

22.08.2014 | 09:53 Автор: Мариета Иванова

Ислямистите, които екзекутираха американския журналист Джеймс Фоули в Ирак, са поискали 132 милиона долара откуп от Съединените щати. Според бившия му работодател това се е случило миналата година. Джеймс Фоули беше отвлечен през 2012 година.

Ислямистката групировка, отговорна за убийството, държи още много заложници. Около 20 граждани на западни страни се намират в ръцете на джихадистката организация.

Както Стивън Сотлоф, който бе показан до мъжа, убил Фоли, така още редица хуманитарни работници, включително 21-годишната Ванеса Марцуло и 20-годишната Грета Рамели, са в плен на джихадистите.

Трима души, служили към Червения кръст, също са сред заложниците, след като бяха отвлечени през октомври.

Междувременно стана ясно, че президентът на Франция Франсоа Оланд е признал, че Париж доставя оръжие на сирийските бунтовници от няколко месеца. Оланд уточни, че това е ставало в месеците, когато бунтовниците са се борили на два фронта - с армията на диктатора Башар Асад и милициите на Ислямска държава. Френският президент подчерта, че е необходимо и в бъдеще да се поддържа опозицията, която е способна да изгради демократичното бъдеще на Сирия. Това не можело да става без помощта на Европа и Съединените щати. Оланд все пак не уточни какво въоръжение са получавали сирийските бунтовници.

 

fallback
Още от Свят
fallback