fallback

Кой ще е новият турски премиер?

Коментар на Симин Демокан за телевизия Bloomberg

21.08.2014 | 15:53 Автор: Георги Стоянов

Човекът, за когото всички говорят, е турският външен министър Ахмед Даветоглу. Той най-вероятно ще замени на поста новоизбрания президент Реджеп Таип Ердоган като премиер на страната.

Дори отиващият си президент Абдула Гюл коментира, че Даветоглу ще поеме поста. Даветоглу е сред лоялните на Ердоган хора и е малко вероятно той са се опита да се противопостави на плановете на Ердоган, да увеличи правомощията си като държавен глава.

Даветоглу се присъедини към Партията на справедливостта през 2003, като главен съветник за външната политика. През 2009 пък беше назначен за външен министър.

Той говори свободно няколко езика, включително английски, немски и арабски и днес фокусът определено е върху него.

Премиерът първо трябва да бъде избран за партиен лидер на извънреден конгрес на Партията на справедливостта на 27 август.

Това трябва да се случи преди да поеме поста и да сформира ново правителство. Инвеститорите бяха притеснени заради несигурността, кой ще участва в новото правителство.

Има слухове, че вицепремиерът Али Бабаджан ще остане икономически министър до парламентарните избори догодина. Това е добра новина за инвеститорите.

Ердоган поема президентския пост на 28 август. Несигурността в Турция обаче остава. Само времето ще покаже, какви промени ще направи той.

Eто и един забавен факт. Ердоган и Даветоглу са родени на една и съща дата – на 26 февруари. И това ги прави и двамата риби.

 

fallback
Още от Свят
fallback