fallback

Отразява ли се кризата в Ирак на цената на петрола?

Коментар на Айзък Арнсдорф за телевизия Bloomberg

20.08.2014 | 16:03 Автор: Георги Стоянов

Напрежението в Ирак изглежда спада. Кюрдските сили освобождават все повече територии. Това оказва ли някакво влияние върху цената на петрола, защото когато напрежението беше високо, ефектът беше доста ограничен.

Айзък Арнсдорф: Абсолютно, мисля че това е така. Важно е да помним, че повечето от петрола в Ирак се намира на юг, а боевете до сега се водеха главно на север.

Винаги обаче е бил на лице този рисков фактор, а именно, че конфликтът може да се разрасне и да доведе до по-сериозно нарушаване на доставките.

Сега ситуацията се оказа точно обратната. САЩ се намесиха. Кюрдските и иракските сили успяха да отблъснат донякъде терористите от Ислямската държава с помощта на САЩ. Така че изглежда, че този конфликт е на път да бъде овладян.

Когато разговаряте с трейдъри, когато разговаряте а пазарни анализатори, колко често те коментират тези геополитически събития, стъпките на американските военни или на иракчаните и кюрдите.

Айзък Арнсдорф: През цялото време. Никой не забравя тези неща. Но отново, на фона на всичко, което се случи тази година, Израел и Газа и Сирия и Ирак и дори Русия и Украйна.

Във всички тези случи имаше риск за нарушаване на доставките на петрол, но не и истинско сътресение.

В Либия имаше реално нарушаване на доставките, но сега доставките на либийски петрол отново се възстановяват, така че това е още един фактор, заради който цените продължават да падат.

Брент е доста по-чувствителен към тези сътресения от да речем WTI.

Айзък Арнсдорф: Абсолютно. Американският пазар е нещо като остров, защото САЩ не изнасят суров петрол.

Разбира се, има връзка на базата на бензина, на продуктите, които се търгуват глобално. Както виждате WTI реагира.

Цената беше малко по-висока през последните дни и това се дължеше на по-високите очаквания, защото американската икономика се справя доста добре.

Чудя се, как всичко това се навързва с политиката на Федералния резерв, с макро политиките.

Айзък Арнсдорф: Срещата в Джаксън Хол ще се проведе по-късно тази седмица. Фокусът й е много академичен, на фона на всички дискусии за това, кога Федералният резерв ще повиши лихвените проценти. Да не забравяме и процеса на забавяне на монетарните стимули, който се  очаква да приключи до края на октомври.

Какъв ефект има всичко това върху цените на петрола и търговията?

Айзък Арнсдорф: Това е много противоречив въпрос. През последните няколко години имаше спекулации, че ниските лихвени проценти и все по-голямата роля на инвеститорите и спекулантите на пазарите на суровини - не само петролния пазар, но все пак най-вече него -  като цяло ще доведат до повишаване на цените. Така че предстои да видим.

 

fallback
Още от Свят
fallback