Второ убийство на чернокож мъж в САЩ

Инцидентът се случва само на няколко километра от град Фъргюсън, където беше застрелян 18-годишния Майкъл Браун

20.08.2014 | 11:07 Редактор: Ирина Георгиева
Второ убийство на чернокож мъж в САЩ

Нов трагичен инцидент в САЩ. Полицейските служители в Сейнт Луис щата Мисури са застреляли втори чернокож мъж, въоръжен с нож. Инцидентът се случва само на няколко километра от град Фъргюсън, където беше застрелян 18-годишния Майкъл Браун. Убийството му предизвика вълна от протести и безредици.

От полицията в Град Сейнт Луис съобщават, че органите на реда са се намесили след като са получили сигнал за агресивен човек, който носи нож. „Убийте ме незабавно“, крещял мъжът докато се насочвал към полицаите. Органите на реда отправили няколко предупреждения към него, но той не реагирал.

По думите на началника на полицията служителите на реда се притеснили за сигурността си и открили огън по мъжа. Местните жители споделят, че той е имал психически проблеми. Тълпа от протестиращи и разгневени жителите се е събрала на мястото на инцидента. Множеството от хора обвинява полицаите, че е решена да убива чернокожи.

Междувременно в град Фъргюсън, където на 9 август беше застрелян 18-годишния Майкъл Браун тълпи от протестиращи се събраха на мирен протест. Стотици полицаи бяха ангажирани да следят за реда. Връщането на града към нормален и спокоен живот идва след дни на ожесточени сблъсъци, по време на които полицията използва сълзотворен газ. Имаше ранени и арестувани.

В града се очаква да пристигне главният прокурор на САЩ Ерик Холдър. Посещението му е в рамките на усилията на властите да успокоят напрегнатата обстановка. Хората обаче не скриват страховете си, че второто убийство на чернокож в Сейнт Луис може да изостри отново напрежението и във Фъргюсън.