fallback

Ново напрежение между Индия и Пакистан

Коментар на Хаслинда Амин за телевизия Bloomberg

19.08.2014 | 12:51 Автор: Георги Стоянов

Може да обвините за всичко това Кашмир. Проблемът там датира от 70 години. И двете страни настояват за пълен суверенитет над територията. Това доведе до гранични спорове.

Какво дерайлира преговорите този път? Индия се разсърди заради среща между пакистански представител и сепаратистки групи в Кашмир и заяви, че Пакистан се меси във вътрешните работи на страната.

Ето защо Нарендра Моди, индийският премиер, реши, че среща няма да има. Външните министри на двете страни няма да се срещнат, както беше планирано, след седмица.

Пакистан от своя страна казва, че не е направил нищо лошо. Пакистанците казват, че винаги са водили разговори с Кашмир. Че тези връзки са от дълго време и че Индия трябва да оцени, това, което пакистанският премиер Навас Шариф иска, а именно мир и развитие на връзките с Индия.

В крайна сметка той присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Моди през май.

Много анализатори приеха това като сигнал за затопляне на отношенията между двете ядрени сили.  Но когато отношенията са толкова обтегнати трябва много малко, за да се наруши баланса отново.

На практика между двете страни няма никаква търговия. Те водиха 2 от 3-те войни помежду си, заради Кашмир. Те дори водиха война чрез посредници в края на 90-те – Конфликтът в Каргил, както беше известен.

Нещата не са по-лесни сега, отколкото преди. Ще е трудно да бъдат размразени ледовете между двете страни.

Преди седмица Моди заяви, че Пакистан използва посредници, за да води война срещу Индия, нещо, за което ти спомена.

Пакистан отговори, че подобно обвинение няма никакво основание. Това е един от многото случаи, когато противоречията в двустранните отношения между Индия и Пакистан са повече от очевидни.

Всъщност Индия обвинява Пакистан за това, че е нарушил споразумение за прекратяване на огъня. Те казват, че това се е случило над 20 пъти от май, след като Моди пое управлението на страната.

Не е нужно да споменавам, че граничните спорове се отразяват на търговските отношения между двете страни.

Срамота е наистина. Двете страни имат огромен потенциал заедно. В тях живее една пета от населението на света.

Но когато погледнем търговските връзки Индия казва, че търговията с Пакистан съставлява по-малко от половин процент от общия и търговски стокообмен. На фона на граничните спорове този огромен потенциал си остава само потенциал.

 

fallback
Още от Свят
fallback