fallback

Донецк и Луганск под артилерийски обстрел

Украинската армия е изградила 33 пункта, с които да блокира действията на проруските сепаратисти в района на Донецк

19.08.2014 | 12:15 Автор: Ирина Георгиева

Донецк се намира под артилерийски огън. Украинската армия е изградила 33 пункта, с които да блокира действията на проруските сепаратисти в района на Донецк. Междувременно предварителният доклад по разследването на катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Украйна ще бъде готов в края на август.

Няколко района в Донецк късно снощи са били подложени на тежък артилерийски обстрел. ЖП гарата в Макеевка също е попаднал под ударите. Ударен е жилищен район около летището. Съобщава се за унищожени къщи. Голяма част от населението на града се крие в мазета. Обстрелът предизвика и пожар в училище.

Крайно напрегната е и обстановката в Луганск. Силите на украинската армия са навлезли в града и го прочистват от бойци, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Лисенко. Няколко бомби са се взривили в сградата на болница в Луганск. Унищожено е оборудването. За щастие малките пациенти и персоналът не са пострадали.

Хуманитарната ситуация в града също остава тежка. Вследствие на ударите са разрушени водопроводите, прекъснато е електроподаването. Магазините и аптеките са затворени, а специално създадените пунктове за медицински консумативи не могат да задоволят нуждите на всички населението.  

Във връзка с напрегнатата ситуация в Украйна тази седмица на посещение пристигат заместник-генералните секретари на ООН по политическите и хуманитарните въпроси Джефри Фелтман и Валъри Еймъс. В събота пристига и германският канцлер Ангела Меркел, която ще обсъди с властите на държавата варианти за слагане на край на кризата.

 

fallback
Още от Свят
fallback