Продажбите на кюрдски петрол през Турция стигнаха 6,5 млн барела

19.08.2014 | 11:19
Продажбите на кюрдски петрол през Турция стигнаха 6,5 млн барела

Министърът на енергетиката на Турция Йълдъз съобщи, че общо 7,8 млн барела петрол са били изнесени от Северен Ирак, контролиран от кюрдското регионално правителство, съобщава Хюриет.

Обемът иракски кюрдски петрол за трети страни през Турция е стигнал 6,5 млн барела с отплаването на седми танкер, каза Танер Йълдъз.

"Седмият танкер бе натоварен", съобщи министърът в отговор на въпроси на пресата след заседание на компаниите от TUMMER в Анкара на 18 август.

Общо 7,8 млн барела петрол са били изнесени от кюрдските власти, контролиращи Северен Ирак.

Около 350 млн долара от продажби са били реализирани или са се превеждат в момента от контролирания от кюрдските власти регион на Севереен Ирак /KRG/, съобщава Ройтерс.

На въпрос за нарастващия контрол на Ислямската държава в Ирак И Леванта над петролните полета в Ирак, Йълдъз заяви, че Турция продължава да смята, че иракските власти единствено трябва да решат проблема в страната.

"ИСИЛ не е наша работа по никакъв начин. Ние прави изследванията си в енергийния сектор на тази основа", каза турският енергиен министър.

"Има проблем, в някои полета и блокове при преминаване под друг контрол. Има сериозна политическа нестабилност, но това не променя перспективата ни", каза още Йълдъз.

Той увери, че доходите от продажбите на кюрдски петрол ще бъдат споделени между централното правителство в Багдад и кюрдското правителство в Арбил, съгласно иракската конституция.

Петролните доставки от кюрдското регионално правителство /KRG/ са поставени под въпрос след като Ирак спечели съдебно решение в САЩ отпреди 10 дни да поеме контрола над петролна доставка от 1 млн барела, пристигнала в Мексиканския залив.

Няколко пратки от кюрдското находище Шайкан стигнаха неотдавна до САЩ и централното правителство на Ирак поиска да блокира независимите износители на петрол през контролираните от KRG региони.