Китай губи "приятели в Европа" заради подкрепата си към Русия

Очаква се Чехия да напусне икономическото сътрудничество "17 плюс едно"

10.11.2022 | 09:48 Редактор: Петя Кръстева
Китай губи

Все повече страни от Централна и Източна Европа се дистанцират от Китай, докато Пекин продължава да поддържа тесни връзки с Русия въпреки инвазията на Москва в Украйна.

Нежеланието на Китай да разкритикува инвазията разклаща доверието на въпросните страни в Китай, които в миналото са страдали от тежкото политическо потисничество и геополитически амбиции на Русия, пише Nikkei Asia Review.

През 2012 г. Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа създадоха инициативата за икономическо сътрудничество "16 плюс едно". Повечето страни от региона, включително Полша, Унгария и Румъния, се присъединиха към групата. Гърция стана член през 2019 г., с което групата стана "17 плюс едно".

Китай организира годишни срещи на върха между членовете на групата почти всяка година с надеждата да спечели тези страни чрез инвестиции в инфраструктура и технологично сътрудничество. Тази рамка накара някои западноевропейски страни, сред които Германия и Франция, да се притесняват от евентуално разделение в рамките на ЕС. Берлин и Париж призоваха страните от Централна и Източна Европа да не се ангажират твърде много с Пекин.

През май 2021 г. Литва се оттегли от групата и се дистанцира от Китай. През август 2022 г. Латвия и Естония последваха примера ѝ, намалявайки броя на европейските членки в групата до 14. Очаква се следващият отцепник да бъде Чехия. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС