fallback

Ново 24-часово примирие между Израел и Палестина

Представители на палестинската делегация заявиха, че ще бъде постигната принципна договорка за прекратяване на огъня следващите 30 дни

19.08.2014 | 08:57 Автор: Ирина Георгиева

Примирието между Израел и Палестина бе удължено с 24 часа. То изтече тази нощ, но страните решиха да продължат преговорите в Кайро. Представители на палестинската делегация заявиха, че ще бъде постигната  принципна договорка за прекратяване на огъня следващите 30 дни. Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече заплаши със съкрушителен удар, ако Хамас възобнови ракетния обстрел срещу еврейски градове. Според него армията е готова за всякакъв сценарий. В отговор от Хамас искат вдигане на обсадата и блокадата на пристанищата.

В израелското общество, обаче се забелязва известна промяна на отношението спрямо конфликта. В огромни демонстрации в центъра на Тел Авив хиляди хора се събраха, призовавайки за мир. Левите партии в страната пък, поискаха оставката на премиера Бенямин Нетаняху.

Израелската армия започна военна операция в Газа на 8 юли в отговор на ракетните атаки от страна на палестинското движение Хамас, което контролира Ивицата Газа.

Конфликтът доведе до смъртта на 1900 палестинци, предимно цивилни, и на 64 военни от армията на Тел Авив и трима цивилни.

По интересното е, че президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за отпускането на допълнителни $225 млн. в подкрепа на система за противовъздушна отбрана „Железен купол" на Израел.

Тя позволява на армията да сваля ракети или снаряди, насочени срещу големи населени места в Израел. Според експерти нейната успеваемост е около 90%.

 

fallback
Още от Свят
fallback