fallback

МВнР: Кризата в Ирак директно заплашва националната ни сигурност

Ако бъде поискана военна сила от България срещу Ирак, това ще бъде обсъдено в рамките на правителството

18.08.2014 | 16:45 Автор: Ирина Георгиева

Кризата в Ирак директно заплашва националната ни сигурност. Това обяви служебният външен министър Даниел Митов. Ако бъде поискана военна сила от България срещу Ирак, това ще бъде обсъдено в рамките на правителството, уточни министър Митов, който не изключи страната ни да изпрати хуманитарна помощ на иракското население.

Войната в Ирак заплашва външните граници на ЕС, а България е точно такава, категоричен бе външният министър Даниел Митов. Остават реални опасенията, че ще има и бежански поток от размирната държава.

"От това което имам като информация, едни от най-належащите неща в Ирак са липсата на одеала, вода. Ще направим оценка с какво ние можем да бъдем полезни." - коментира Даниел Митов, служебен министър на външните работи.

Министър Митов изрази надежда, че ще се възстанови диалогът Русия-Украйна-ЕС и няма да има повече санкции. Подчерта също, че  компенсациите за страните пострадали от реципрочните мерки на Русия срещу Запада ще бъдат обсъдени на извънреден съвет на министрите на земеделието на съюза. Дипломат номер едно е убеден, че предвид безупречната си репутация в европейската общност Кристалина Георгиева ще получи един от приоритетните ресори за ЕС, ако не успее да стане върховен представител на ЕС.

„Тя е работила по много теми, част от тях са финанси и околна среда. Не ви казвам, че това са портфейлите които ще се концентрираме, но те попадат в спектъра на това, което можем да искаме." - обясни Митов.

Министър Митов ще работи с екипа на предшественика си Кристиан Вигенин. Той подчерта, че не одобрява хора, свързани с държавна сигурност да получават посланически постове.

 

fallback
Още от Свят
fallback