Берлин посредничи за преговори между Киев и Москва

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg

18.08.2014 | 16:29 Редактор: Георги Стоянов
Берлин посредничи за преговори между Киев и Москва

На няколко пъти германският външен министър Валтер Щайнмайер каза, че разговорите са били трудни. Те продължиха до ранните часове тази сутрин. 

Ето какво каза той на излизане от срещата: „Целта остава да постигнем примирие в Украйна и да предотвратим бъдещи жертви”. Проговорите вчера продължиха почти 5 часа.

По-голямата част от времето е било обсъждано потенциалното прекратяване на огъня. Също е обсъждана и хуманитарната ситуация в Украйна.

Още по темата

Участниците в разговорите са украинският външен министър, руският външен министър, германският външен министър и френският външен министър. Те се опитаха да проведат не формална среща в тази вила в покрайнините на Берлин.

Преди разговорите украинският външен министър Павло Климкин каза следното: Най-важното нещо е притокът на оръжие и наемници от Русия да бъде прекратен.

Ето какво предстои – външните министри ще се приберат и ще докладват на правителствата си, а Щайнмайер иска всички да се върнат тук в Берлин или днес или утре.

Що се отнася до конвоя, Червеният кръст казва, че те искат гаранции, че всички протоколи за гарантиране на сигурността ще бъдат спазени.

В момента на границата има известен брой камиони. Така че Червеният кръст иска гаранции за безопасността на тези камиони от украинска страна.

В същото време украинците казват, че са притиснали бунтовниците. Те успяха да върнат украинския флаг над ключови сгради в Луханск. Това казва те.

Също така миналата вечер се появи информация за свален украински изтребител от бунтовниците, като в същото време украински източници посочват, че пилотът се е спасил и е в безопасност.

Изглежда че конвоят все пак се придвижва. Преговорите честно казано не са довели до нищо.

Въпреки това в думите на Щайнмайер откриваме оптимизъм. Не е ясно обаче на какво е базиран този оптимизъм.

Преди началото на преговорите той каза, че очакванията са високи. След края им, резултати не бяха оповестени. Сега е необходимо преговорите да продължат.