САЩ и Русия са обсъдили ограничаване на войната в Украйна?

Целта е да се предпази от риска от ескалация и да се запазят комуникационните канали отворени

07.11.2022 | 09:16 Редактор: Ваня Кузманова
САЩ и Русия са обсъдили ограничаване на войната в Украйна?

Висшият съветник по националната сигурност на президента Байдън участва през последните месеци в поверителни разговори с висши помощници на руския президент Владимир Путин в опит да намали риска от по-широк конфликт около Украйна и да предупреди Москва да не използва ядрени или други оръжия за масово унищожение, предаде The Wall Street Journal, позовавайки се на американски и съюзнически служители.

Длъжностните лица казаха, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е бил в контакт с Юрий Ушаков, външнополитически съветник на Путин. Съливан също е разговарял с прекия си колега в руското правителство Николай Патрушев, добавиха служителите.

Целта е да се предпази от риска от ескалация и да се запазят комуникационните канали отворени, а не да се обсъжда уреждане на войната в Украйна, казаха официални лица.

На въпрос дали Съливан е участвал в неразкрити разговори с Ушаков или Патрушев, говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън каза: "Хората твърдят много неща" и отказа да коментира повече. Кремъл не отговори на искане за коментар.

Белият дом не е признал публично никакви разговори между Съливан и който и да е висш руски служител от март, когато той е разговарял с Патрушев.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
САЩ, КИТАЯ КОНТРА РУ
преди 1 година
Целта е да се предпазят страните от риска от ескалация и да се запазят комуникационните канали отворени. За преговори не става въпрос. ТУК ПРЪСТ ИМА И СИ, ЗАЩОТО НАСТЪПИ ЯДРЕНИЯ ЕЗИК НА ПУТИН И МУ ДАДЕ ДА РАЗБЕРЕ. Сигнализирай за неуместен коментар