Защо Иран може да нападне Саудитска Арабия и как ще реагират САЩ?

Режимът в Техеран се опитва да хвърли всички свои врагове в един кюп

05.11.2022 | 15:55 Редактор: Тодор Петров
Защо Иран може да нападне Саудитска Арабия и как ще реагират САЩ?

"В края на септември ирански войски обстрелваха иранско-кюрдски части край иракския град Ербил. Атакуваните избягали преди време в съседната страна, за да се спасят от режима в Иран. Тази демонстрация на сила от страна на Техеран може да се повтори, ако режимът се почувства под натиск", казва Майкъл Дорън от консервативния Институт "Хъдсън" във Вашингтон.

"Не бих изключил възможността режимът в Иран да нападне Саудитска Арабия", подчертава той пред DW.

Режимът в Техеран се опитва да хвърли всички свои врагове в един кюп: демонстрантите, Саудитска Арабия, Израел и САЩ. Революционната гвардия и Министерството на разузнаването и сигурността на Иран наскоро публикуваха съвместен доклад, в който масовите протести в бяха описани като заговор, организиран от основните врагове на Техеран - САЩ, Великобритания, Израел и Саудитска Арабия. 

Майкъл Дорън от Института "Хъдсън" посочва, че в случай на иранска атака срещу Саудитска Арабия, Вашингтон ще се окаже в много трудна ситуация. Експертът по Близкия изток се позовава на оценка на военните. Бившият ръководител на Централното командване на САЩ (CENTCOM), генерал Кенет Маккензи, наскоро заяви в Лондон, че Иран разполага с военно превъзходство спрямо съседите си. 

Военните сили на Техеран разполагат с офанзивни оръжия, на които съседите им не биха могли да противодействат. Това превъзходство се дължи основно на иранските безпилотни дронове, балистичните и крилатите ракети. В случай на нападение, Иран ще използва тези оръжия в комбинация, което ги прави изключително опасни. Системите за противоракетна отбрана, които САЩ разположиха съвместно със съюзниците си в региона, биха могли да прихванат само част от иранските ракети.

Дорън смята, че САЩ ще се въздържат от пряка намеса в случай на иранско нападение срещу Саудитска Арабия. Джеймс Джефри е на подобно мнение, но отбелязва и една особеност. Според него реакцията на Вашингтон ще зависи от размера на провокацията. Но правителството на Байдън смята, че най-важният конфликт в момента е този в Украйна и вниманието от него не бива да се отклонява.

Санам Вакил от британския мозъчен тръст "Чатъм Хаус" гледа на ситуацията в Персийския залив под съвсем друг ъгъл. За разлика от американските си колеги тя не смята, че едно иранско нападение срещу Саудитска Арабия е непосредствено предстоящо.

"Можем само да гадаем защо Рияд сега оповести тази информация. Може би тайните служби в Саудитска Арабия са записали нещо и го публикуват, за да дискредитират Иран. Вътрешната политика на Иран е по-сложна, отколкото мнозина на Запад смятат", казва тя.

Снимка: БГНЕС