Последни преговори между Израел и Палестина преди изтичането на примирието

Египет продължава да посредничи на двете страни, като според анализатори липсата на компромиси ще удължи конфликта

18.08.2014 | 11:53 Редактор: Ирина Георгиева
Последни преговори между Израел и Палестина преди изтичането на примирието

Преговорите между Израел и Хамас продължават и днес, 18 август. Дипломатическите представители ще търсят мирно решение на кризата, тъй като 72 – часовото примирие изтича тази нощ. Египет продължава да посредничи на двете страни, като според анализатори липсата на компромиси ще удължи конфликта.

Палестинците стават все по-песимистично настроени от преговорите с Израел. Тела Авив иска гаранции, че ще бъде сложен край на изстрелването на ракети от Газа и нападенията срещу евреи. Според палестински преговарящи все още има сериозни разминавания в позициите и е малко вероятно да бъде постигнато трайно примирие скоро. Израелски войници са разрушили къщите на двама палестинци, които са заподозрени в отвличането и убийството на тримата младежи преди месец. Именно отвличането на момчетата бе повод и за новата вълна на насилие в Близкия Изток.

Положението се усложнява и от нагласите на двете страни. Над 2 хиляди поддръжници на Хамас организираха протестно шествие в Ивицата Газа. Те изгориха израелски флаг и се обявиха против насилието на Тел Авив. Предишната нощ хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив с призив за дипломатическо решение на конфликта. От началото на Израелската военна офанзива миналия месец загинаха близо 2 хиляди палестинци и 67 израелци.