fallback

30-годишен българин спасен от британски катер на RNLI

18.08.2014 | 09:00

Българин е бил спасен на 5 мили от брега на Дорсет в събота вечерта, 16 август, съобщава Daily Mail.

Той се опитвал да прекоси Атлантическия океан с 14-футова лодка /4,3м/, купена от Крайстчърч предишния ден за 300 паунда.

Лодката без светлини била забелязана в бурното море от случайно преминаващ яхтсмен, който веднага повикал бреговата охрана.

Спасителен катер на RNLI от Мъдфорт помогнал на мъжа, който имал американска виза, но отказвал 45 мин. да бъде спасяван.

 

"Когато стигнахме, господинът отказа помощта, искаше да продължи. Ние не искахме да го оставим, а той повтаряше, че отива на Запад", казват спасителите.

Пийт Дадс от екипажа на спасителния катер добавя, че човекът е щял да умре, ако не били стигнали навреме.

"Лодката му не беше добре оборудвана и не плаваше добре, просто се носеше в морето.", разказва Пийт Дадс.

Според спасителите мъжът не е носел спасителна жилетка, а единственото му навигационно оборудване била пътна карта на Саутхамптън. Освен това страдал силно от морска болест, пишат британските медии.

“Имаше само сак с лични вещи, доста странни и кутия бисквити, консерви с боб и хотдог, както и паспорт. Очевидно показваше първите признаци на хипотермия", продължават спасителите.

Според говорител на RNLI, човекът бил премръзнал, мокър и много зле. Вятърът бил силен, 20 възла, съобщава Дорсет Еко.

При пристигане на брега веднага бил откаран в болница.

Видео от BBC в YouTube.

 

RNLI, Royal National Lifeboat Institution е благотворителна организация за спасяване по море, основана през 1824. Поддържа се от 95% доброволци, оказващи помощ в Обединеното кралство и Република Ирландия от 236 бази, включително четири по Темза. Има над хиляда спасители по плажовете във Великобритания.

Финансира се от дарения.

fallback
Още от Свят
fallback