fallback

Нови успехи на съюзническите сили срещу ислямистите в Ирак

Ожесточените боеве за контрола на най-големия язовир в близост до северния град Мосул продължават

18.08.2014 | 08:28 Автор: Ирина Георгиева

Военновъздушните сили на САЩ са нанесли нова серия удари по позиции на екстремисти от групировката „Ислямска държава” в Ирак. Ожесточените боеве за контрола на най-големия язовир в близост до северния град Мосул продължават. Междувременно стана ясно, че намесата на Великобритания в Ирак ще продължи месеци.

Кюрдите, подкрепени от американски въздушни удари, почти си върнаха контрола над най-големия язовир в страната, който го превзеха миналата седмица.

Американските въздушни сили са унищожили три бойни машини, едно зенитно оръдие, както и един контролно-пропускателен пункт. Според информация на централното командване във Вашингтон в операцията са участвали изтребител и бомбардировач, които след удара са напуснали успешно района.

Според британския министър на отбраната Майкъл Фалън страната му ще увеличи ролята си в Ирак отвъд хуманитарната мисия и намесата й ще продължи месеци.

Фалън добавя, че Лондон и останалите страни в Европа са решени да помогнат на правителството на Ирак да се бори с този нова и много екстремна форма на тероризъм, която "„Ислямска държава” популяризира”. Говорейки пред пилоти от кралските въздушни сили и други военнослужещи по време на визита в база на британските въздушни сили в Кипър, министърът на отбраната каза, че „през следващите няколко седмици и месеци може би има други начини, с които ще може да се спаси живота на хората в северната част на страната.

 

fallback
Още от Свят
fallback