Четиристранните преговори за мир в Украйна не постигнаха резултат

Основната цел на преговорите е избягването на нови жертви и прекратяването на сблъсците

18.08.2014 | 08:23 Редактор: Ирина Георгиева
Четиристранните преговори за мир в Украйна не постигнаха резултат

Малък напредък при преговорите за разрешаване на кризата в Източна Украйна. Така Франк-Валтер Щайнмайер обобщи резултатите от срещата между външните министри на Германия, Франция, Украйна и Русия.

Участниците в срещата заявиха, че диалогът за мир е труден. Основната цел на преговорите е избягването на нови жертви и прекратяването на сблъсците между проруските сепаратисти и правителствената армия на Украйна. Представителите на Киев съобщиха, че не са прекрачили „червената линия“, което означава, че място за компромис няма да има. Самата срещата продължи общо близо пет часа, като преговорите ще продължат и днес, 18 август в Берлин.

Това е втората среща в подобен формат. Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Павел Климкин вече се срещнаха на 2 юли в Берлин.

Междувременно стана ясно, че 22 000 души са избягали от Донецк и Луганск за пет дни заради непрекъсващия артилерийски обстрел. Правителствените войски завладяха град Луганск, който беше една от стратегическите точки на сепаратистите.