fallback

Израел и Хамас подновяват мирните преговори в Египет

От палестинското движение заплашиха Тел Авив с продължителна война, ако не приеме условията за премахване на икономическата блокада над Ивицата Газа

17.08.2014 | 16:00 Автор: Мариета Иванова

Израел и Хамас подновяват мирните преговори в Египет за постигане на трайно примирие в Ивицата Газа. В същото време палестинското движение заплаши Тел Авив с продължителна война, в случай че не приеме условията за премахване на икономическата блокада над Ивицата Газа и ограниченията за движение на палестинците.

Анализатори коментират, че това за пореден път поставя под въпрос шансовете за напредък в преговорите.

Двете страни в конфликта се споразумяха в сряда за удължаване на примирието с пет дни, с цел да се даде възможност за продължаване на преговорите. Срокът на временното прекратяване на огъня изтича на 18 август.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че основната цел на преговорите е да се сложи край на сраженията и кръвопролитията. „Израел трябва да приеме условията на палестинския народ”, посочва Усама Хамдан, говорител на движението.

Държавен служител от делегацията на Израел пък коментира, че Тел Авив няма да се съгласи с всяка договореност, която не взема под внимание интересите за сигурността на Израел, тъй като това е основният фокус. По думите му трайното примирие може да бъде постигнато по дипломатически или военен път или в комбинация от двете възможности.

Междувременно в навечерието на днешните преговори в египетската столица Кайро, в Тел Авив беше организиран марш на мира. Акцията беше най-голямата от започването на конфликта на 8 юли.

„Войната няма да свърши, ако ние не разговаряме“, скандираха протестиращите. Те отправиха критики и към премиера Бенямин Нетаняху.- “Той се провали, както по отношение на сигурността, така и по отношение на постигането на мир. Трябва да подаде оставка”, коментираха демонстрантите.

Конфликтът между Израел и Хамас, който продължава вече повече от месец е отнел живота на близо 2000 палестинци и 70 израелци.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback