Протести в град Фъргюсън, заради убийството на младеж, застрелян от органите на реда

16.08.2014 | 17:01 Редактор: Ирина Георгиева
Протести в град Фъргюсън, заради убийството на младеж, застрелян от органите на реда

Около 200 протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията в американския град Фъргюсън, щата Мисури. Уличните демонстрации са свързани с убийството на 18 – годишен младеж, застрелян от органите на реда. Междувременно полицията разпространи името на офицерa, който простреля смъртоносно невъоръжения тийнейджър преди седмица.

Убиецът е 28-годишният Дерън Уилсън. Той е работил шест години като униформен и не е имал никакви дисциплинарни наказания. Името му бе обявено от шефа на полицията във Фъргюсън Томас Джаксън, който изнесе доклад по случая пред журналистите.

Междувременно през изминалата нощ протестиращи нахлуха в магазина, където стана трагедията, и започнаха да мародерстват. Реакцията бе в отговор на оповестената от полицията информация, че има доказателства, че малко преди да бъде застрелян, чернокожият Майкъл Браун е откраднал кутия с пури на стойност близо 50 долара от магазина и на излизане е заплашил един човек.

Протестиращите са започнали да замерят с камъни и други предмети органите на реда, като един полицай е пострадал. За да спадне напрежението, полицаите са се оттеглили, без да арестуват никого. Плячкосани са били и други магазини.

Близките на Браун твърдят, че като оповестява компрометираща информация за убития младеж, полицията се опитва да повлияе на преценката на съда по делото срещу стрелялия по него униформен.