fallback

Склонен ли е ЕС да послуша САЩ за експортния контрол срещу Китай? 

Те си сътрудничат за ограничаване на износа за Москва

31.10.2022 | 12:22 Автор: Ваня Кузманова

САЩ са повдигнали пред европейските си съюзници въпроса за използването на опита от режима за експортен контрол, който се използва за наказване на Русия, и за насочването му към Китай. До разговорите се стигнало в момент, когато официални представители на Европейския съюз и САЩ договарят дневния ред на следващия си търговски форум на високо равнище в началото на декември.

Съюзниците си сътрудничат за ограничаване на износа за Москва, откакто президентът Владимир Путин нахлу в Украйна, и администрацията на Байдън проучва възможността да използва някои от същите начини за обмен на информация и координация на прилагането, за да засили собствените си двустранни ограничения върху износа за Китай, заявиха хора, пожелали анонимност, тъй като става дума за чувствителни теми.

Засега ЕС не е склонен да обмисля да следва същия подход към Китай, както към Русия, тъй като обстоятелствата са различни, но един от запознатите с въпроса казва, че може би има възможност да се проучат стоки, които биха могли да се използват от Пекин за укрепване на военния му потенциал.

Не е ясно дали темата ще бъде повдигната по време на срещата на търговския представител на САЩ Катрин Тай с министрите на търговията на ЕС, които са в Прага за неофициална среща в понеделник. 

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback