Склонен ли е ЕС да послуша САЩ за експортния контрол срещу Китай? 

Те си сътрудничат за ограничаване на износа за Москва

31.10.2022 | 12:22 Редактор: Ваня Кузманова
Склонен ли е ЕС да послуша САЩ за експортния контрол срещу Китай? 

САЩ са повдигнали пред европейските си съюзници въпроса за използването на опита от режима за експортен контрол, който се използва за наказване на Русия, и за насочването му към Китай. До разговорите се стигнало в момент, когато официални представители на Европейския съюз и САЩ договарят дневния ред на следващия си търговски форум на високо равнище в началото на декември.

Съюзниците си сътрудничат за ограничаване на износа за Москва, откакто президентът Владимир Путин нахлу в Украйна, и администрацията на Байдън проучва възможността да използва някои от същите начини за обмен на информация и координация на прилагането, за да засили собствените си двустранни ограничения върху износа за Китай, заявиха хора, пожелали анонимност, тъй като става дума за чувствителни теми.

Засега ЕС не е склонен да обмисля да следва същия подход към Китай, както към Русия, тъй като обстоятелствата са различни, но един от запознатите с въпроса казва, че може би има възможност да се проучат стоки, които биха могли да се използват от Пекин за укрепване на военния му потенциал.

Не е ясно дали темата ще бъде повдигната по време на срещата на търговския представител на САЩ Катрин Тай с министрите на търговията на ЕС, които са в Прага за неофициална среща в понеделник. 

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Pixabay