fallback

Нови забрани в Русия от 1-ви септември

Влиза забрана за покупка на редица чужди стоки от леката промишленост, произведени в чужбина, платове, готови текстилни изделия и др.

16.08.2014 | 12:28 Автор: Ирина Георгиева

От 1-ви септември в Русия влиза забрана за покупка на редица чужди стоки от леката промишленост, произведени в чужбина. Списъкът включва платове, готови текстилни изделия и др. До края на месеца Министерството на промишлеността и търговията на Русия трябва да разработи правила за това как се определя коя стока попада или не попада в списъка.

Става дума за нов режим на държавни поръчки, според който на администрацията се забранява да купува продукти, ако те не са изработени в страната или в членуващите в Митническия съюз Беларус и Казахстан. Освен това самите стоки трябва да са произведени от материали или суровини от някоя от трите държави.

Предвиждат се и някои изключения за стоки или материали, които не се произвеждат в Русия, Казахстан или Беларус, но те ще бъдат обявени допълнително. Мотивите на правителството са, че така се помага на руските производители "в рамките на адаптирането на отделни отрасли от руската икономика при влизането на Русия в Световната търговска организация".

В момента в Русия действат преференции за отделни видове стоки от страните в Митническия съюз от земеделието и рибовъдството, фармацевтичната и медицинската индустрии; и металургията. При държавни поръчки доставчиците им получават 15% преференция, спрямо аналогични предложения от други държави.

fallback
Още от Свят
fallback