Великобритания отпуска 1 млрд. паунда за Украйна

В разговор между Дейвид Камерън и Петро Порошенко е била обсъдена и международната хуманитарна помощ в рамките на мисията на Червения кръст към Луганск

16.08.2014 | 09:26 Редактор: Ирина Георгиева
Великобритания отпуска 1 млрд. паунда за Украйна

Великобритания ще отдели 1 млрд. паунда помощ за Украйна. В разговор между британския премиер Дейвид Камерън и украинския президент Петро Порошенко е била обсъдена и международната хуманитарна помощ в рамките на мисията на Червения кръст, която се е отправила към Луганск. На фона на това противоречиви остават слуховете за военно проникване от руска страна, които снощи обикаляха западното медийно пространство.

Украйна съобщи, че частично е унищожила въоръжената колона, която е преминала от Русия, докато конвоят с руска хуманитарна  помощ все още чака на границата. НАТО обяви, че колоната от руски военни е нахлула, което накара Великобритания да привика руския посланик за обяснения.

От своя страна федералната служба за сигурност на Русия опроверга, че руски военни части са пресекли руско-украинската граница. От службата обясняват, че във връзка с непрекъснатите украински обстрели по територията на Русия и след засичането на масово придвижване на украински военни към границата, се взимат мерки за повишаване сигурността на жителите на руските гранични области.

Междувременно стана ясно, че президентът на  Русия Владимир Путин е провел телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел. Двамата политици са изказали загриженост за влошаващата се хуманитарна катастрофа в Украйна. Руският президент е информирал канцлера на Германия относно прилаганата в тясно сътрудничество с Международния комитет на Червения кръст руската инициатива за предоставяне на хуманитарна помощ на цивилното население.