fallback

САЩ изпращат усъвършенствани тактически бомби по-рано в Европа

Твърди се, че доставката им няма общо с конфликта в Украйна

27.10.2022 | 09:45 Автор: Петя Кръстева

САЩ ще ускорят разполагането на усъвършенствани тактически бомби B61-12 в Европа, които ще бъдат доставени в базите на НАТО на континента още през декември, съобщава изданието Politico, позовавайки се на дипломатическа депеша и източници.

Според редакцията, на закрита среща на НАТО в Брюксел представители на САЩ са обявили, че бомбите ще бъдат разположени по-рано от планираното. Припомня се, че според първоначалния план те трябваше да бъдат изпратени в Европа през пролетта на следващата година.

"С нарастващата ядрена реторика от страна на Русия някои съюзници поискаха продължаване на консултациите в рамките на НАТО, за да осигурят постоянна готовност и последователно предаване на съобщения", гласи дипломатическият документ, който е написан за служители на Пентагона и Държавния департамент.

На свой ред говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви пред изданието, че САЩ "няма да обсъждат подробно въпроса за ядрения арсенал" и отбеляза, че модернизацията по програмата B61 продължава от много години.

Старите оръжия се заменят с по-модерни "като отдавна планирано усилие за модернизация", каза той, подчертавайки, че доставката им няма нищо общо с текущите събития в Украйна, пише "Фокус". Politico обаче смята, че решението на Вашингтон да замени оръжията, които са в европейските складове за потенциална употреба, е взето на фона на повишеното напрежение между Запада и Русия.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback