fallback

Путин: Русия трябва да се мобилизира и да не се изолира от останалия свят

Русия е готова да направи всичко по силите си за разрешаване на украинския конфликт, заяви държавният глава в Крим

14.08.2014 | 17:41 Автор: Мариета Иванова

Русия трябва да се мобилизира и не трябва да се изолира от останалия свят. Това заяви руският държавен глава Владимир Путин по време на посещението си в Крим, което е второ от присъединяването на полуострова към Руската федерация през март.

Путин допълни, че Русия е готова да направи всичко по силите си за разрешаване на украинския конфликт.

Руснаците трябва да развият и затвърдят своята страна, а не да изпадат в изолация или пък да позволяват пренебрежително отношение към себе си, коментира Путин. Той призова за консолидация на обществото, но не за война или друга конфронтация,а в името на Русия. По думите му Крим може да изиграе обединяваща роля за Русия в исторически и духовен смисъл.

Що се отнася до ембаргото, което Москва наложи на внасяните от Европейския съюз селскостопански продукти, Путин коментира, че това не е само ответна мярка, а и средство за подкрепа на местните производители и отваряне на пазарите на страната за производителите, които искат да си сътрудничат с Русия. В тази връзка правителството подготвя програма за подкрепа на националния селскостопански сектор.

Руският държавен глава припомни, че Западът, подкрепен от Съединените щати е наложил серия от санкции срещу руски частни лица и компании с цел да накаже Москва относно агресията й спрямо Украйна. Кремъл обаче, смята тази политика за контрапродуктивна и лицемерна, тъй като политическата криза в Украйна, която ескалира в гражданска война в източните региони, е до голяма степен причинена от Брюксел и Вашингтон.

Путин добави, че независимо от външнополитическата и икономическа ситуация, най-важното е властите да се съсредоточат върху националните дела на държавата, които са важни за самите руснаци.

„Нашето бъдеще е в нашите собствени ръце“, посочи Путин. По думите му от особено значение е да се осигури високо качество на държавно управление и качество на живот. Не на последно място руският държавен глава коментира и настоящата ситуация в Украйна. „Държавата е попаднала в кървав хаос и братоубийствен конфликт,“ така Путин определи случващото се и даде обещание, че Русия ще направи необходимото, за да се сложи край на кръвопролитията.

 

fallback
Още от Свят
fallback