fallback

САЩ изпратиха на Украйна системите Nasams, свалящи всичко в небето

Германският президент бе категоричен, че страната ще продължи да подпомага Киев

26.10.2022 | 15:27 Автор: Петя Кръстева

Украйна трябва да получи първата си партида системи за противовъздушна отбрана Nasams от САЩ, докато страната се опитва да отблъсне руските ракетни атаки срещу енергийната си инфраструктура, съобщава "Файненшъл таймс". Това е най-усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана, предоставена на Украйна досега.

"Доставихме две от тях на правителството преди няколко седмици. Днес те се инсталират в Украйна", коментира главния изпълнителен директор на компанията производител Грег Хейс.

"Това е система за противовъздушна отбрана с малък обсег и може да свали всичко в небето - от дронове до балистични ракети и до изтребители", поясни той.

В сряда началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Йермак пусна в Twitter емотикон на ракета, a wyw вторник написа: "Скоро ще има добри новини".

Украйна настоява за натовски системи, които да защитават нейното небе, тъй като запасите от системите от ерата на Съветския съюз се изчерпват от безмилостните руски удари с крилати ракети и безпилотни самолети-камикадзе, за които се смята, че са ирански.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също обеща  подкрепа за Украйна по време на изненадващата си визита в Киев във вторник.

"Моето послание към украинците е: "Ние не само заставаме на ваша страна, но и ще продължим да подкрепяме Украйна икономически, политически, а също и военно", заяви Щайнмайер пред репортери при пристигането с влак в Киев, цитиран от БНР.

"Това, което има значение сега, е да помогнем да защитим украинците от въздушни атаки, доколкото е възможно", добави той, отбелязвайки, че Германия се е превърнала в един от най-големите доставчици на оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна през последните месеци.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback