Стивън Бучи: Путин се държи като регионален хулиган

Скептицизмът на Киев спрямо руската хуманитарна мисия е оправдан, посочва още анализаторът в интервю за Bloomberg

14.08.2014 | 16:53 Редактор: Георги Стоянов
Стивън Бучи: Путин се държи като регионален хулиган

Трябва ли международната общност да се намеси тук с хуманитарна помощ и трябва ли това да се направи чрез организацията на червения кръст?

Стивън Бучи: Аз мога да разбера скептицизма на правителството в Киев. Не може да кажем, че руснаците играха напълно коректно до сега в тази криза.

Аз не бих пуснал руснаците, освен ако мога да проверя всеки камион, за да съм сигурен, че там има само храна и хуманитарни помощи и нищо, което е скрито под тези неща.

Още по темата

Мисля, че техният скептицизъм е уместен. Мисля, че Червеният кръст трябва да се намеси и да поеме контрола над ситуацията. Те трябва да говорят с Москва.

Ако руснаците са честни, те няма да имат никакъв проблем да предоставят тези помощи на Червения кръст и да им позволят те да ги доставят. Те могат да наберат дивиденти от това. Все пак обаче според мен трябва да уважим скептицизма на правителството в Киев.

Възможна ли е среща лице в лице между Владимир Путин и украинския президент или за подобно нещо не може да се говори?

Стивън Бучи: Това е опция, която правителството в Киев може да избере. Те биха искали да се срещнат с Путин.

До сега Путин играеше ролята на регионален хулиган. Той не искаше да помогне и не беше честен за това, какво точно прави и как го прави.

Така че не бих искал да подтикваме Киев да се постави в ситуация, при която ще трябва да направи определени отстъпки пред Путин, защото те вече му подариха част от страната си.

Имам предвид Крим. Така че това е ситуация, в която ние трябва да уважим суверенитета на Украйна и да им предоставим подкрепата, от която се нуждаят, за да може Путин да разбере, че силовата му политика повече няма да бъде толерирана.