САЩ вадят оръжия от запасите си, изпращат ги на Украйна

Системата HAWK представляваше "гръбнака" на въздушната отбрана на НАТО

25.10.2022 | 20:10 Редактор: Петя Кръстева
САЩ вадят оръжия от запасите си, изпращат ги на Украйна

Според правителствени кръгове САЩ обмислят да доставят на Украйна по-стари системи за противовъздушна отбрана HAWK от запасите си, заради масираните руски ракетни нападения и атаките с дронове.

Според запознати с плановете администрацията на президента Джо Байдън ще се възползва от президентските правомощия, които ѝ позволяват бързо да прехвърля отбранително оборудване и услуги от собствените си запаси в извънредни ситуации без одобрението на Конгреса. Белият дом отказва да коментира темата пред Ройтерс.

Системата за противовъздушна отбрана HAWK е оръжие със среден обсег на действие, предназначено за поразяване на въздушни цели на малки и средни височини. Тези оръжия ще подобрят възможностите за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили, които досега са били снабдявани с по-малка система с по-малък обсег под формата на ракети Stinger.

Системата HAWK е базирана на технология от времето на Виетнамската война, но е модернизирана няколко пъти и е продадена на 25 държави по света. Не е ясно колко ракети HAWK все още се намират в арсеналите на САЩ.

По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън обеща на украинския си колега Володимир Зеленски, че Вашингтон ще предостави на Украйна модерни системи за противовъздушна отбрана. В продължение на няколко десетилетия системата HAWK представляваше гръбнакът на въздушната отбрана на НАТО и все още се използва в някои страни от отбранителния съюз. Бундесверът въвежда системата на въоръжение през 1956 г. и я извежда от експлоатация през 2005 г. Наследникът на HAWK е защитната система PATRIOT.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook TУК