Расмусен: Амбициите на Путин се простират извън Украйна

По думите му Русия се надява да създаде сфера на руско влияние и в околните държави

14.08.2014 | 09:23 Редактор: Мариета Иванова
Расмусен: Амбициите на Путин се простират извън Украйна

Амбициите на Путин се простират извън Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусенл. По думите му Русия се надява да създаде сфера на руско влияние и в околните държави.

Расмусен заяви пред журналисти при посещение в Исландия, че Русия стои и зад замразените и проточили се конфликти в Приднестровието и Източна Молдова, в Абхазия, Южна Осетия и Грузия.

В същото време ООН съобщи, че за последните две седмици в Украйна заради бойните действия са загинали близо 1000 души. През първата половина на 2014 г. „Газпром” е преразгледал цената на газа в договорите с редица турски компании, както и гръцката Depa. Освен това редица контрагенти, като германската E.ON и швейцарската AXPO Trading, се борят за преразглеждане на цените в Стокхолмския арбитраж.

Неплащането от Украйна за доставките на руски газ принуди „Газпром” да увеличи резерва за съмнителните дългове почти до 180 млрд. рубли. Резкият ръст на проблемите дългове доведе до загуби за „Газпром” за второто тримесечие. Според западните издания компанията се безпокои от друго – вероятното намаляване на дела на европейския пазар. За да не се допусне това, „Газпром” е готов за преразглеждане на ценовата политика. Причините за ценовите отстъпки са няколко – засилване на конкуренцията на европейския газов пазар, общо намаляване на търсенето, както и заплахата от въвеждане на нови международни санкции срещу Русия.