Зависимостта на Европа от Китай я поставя в неизгодно положение

Си Дзинпин не се противопостави срещу Путин, а препоръча на европейците да намалят зависимостта си от САЩ

20.10.2022 | 13:02 Редактор: Тодор Петров
Зависимостта на Европа от Китай я поставя в неизгодно положение

В началото на април, когато руската агресия в Украйна беше достигнала своя връх, опитът на Брюксел да окаже натиск върху най-силния човек в Китай се провали.  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен искаше да сключи пакт със Си Дзинпин. 

От държавния глава и лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) се очакваше да застане на страната на ЕС и да заеме ясна позиция срещу Владимир Путин. Идеята обаче се провали и Си отряза шефката на ЕК.

Фон дер Лайен се опита да спаси ситуацията. "Ако Китай не подкрепя европейските санкции, то поне не трябва да ги подкопава. В противен случай Пекин "ще загуби много от престижа си в Европа, каза тя", предупреди тя. 

Си не изглеждаше особено впечатлен. Той не се противопостави срещу Путин, а препоръча на европейците да намалят зависимостта си от Съединените щати, припомня DW.

Силният човек в Пекин не е склонен да застане дори срещу агресията на Путин - затова и тесните икономически връзки сега се разглеждат като трудно изчислим риск. Зависимостите от комунистическата страна са прекалено високи - както зависимостта от Китай като пазар, така и зависимостта от доставките на суровини и стоки.

"Литият и редкоземните метали скоро ще бъдат по-важни от петрола и газа", заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург пет месеца по-късно. Само че Китай контролира почти целия пазар в сектора. Почти 90% от редкоземните метали се обработват в Китай. А вътрешният пазар на ЕС е зависим от първичните продукти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК