Ще се окаже ли троянски кон хуманитарният конвой за Украйна?

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg

13.08.2014 | 15:45 Редактор: Георги Стоянов
Ще се окаже ли троянски кон хуманитарният конвой за Украйна?

Конвоят продължава. Както знаем той тръгна от Москва, вчера сутринта и сега се приближава към украинската граница.

Проблемът, разбира се, е, че украинците казват, че този конвой не носи само хуманитарна помощ. Те вярват, че в конвоя има и боеприпаси.

Ние не знаме, защото не може да го потвърдим. Подобно твърдение изглежда странно, но от къде може да знаем?

Другото интересно нещо е, че дори Международният комитет на Червения кръст има съмнения за тази така наречена международна хуманитарна операция.

Има доста опасения около този конвой. Не мисля, че съм чувал някога толкова много световни лидери да обсъждат един конвой с хуманитарна помощ.

Вчера чух Белият дом да казва, че украинците разполагат със система, с която могат да проверят конвоя. Чухме, че украинците казват, че няма да пуснат конвоя в страната.

Чухме, как британският външен министър заявява, че каквото и да има вътре, тези камиони трябва да бъдат предоставени на Международния комитет на червения кръст. Това е нещо, което трябва да следим и да видим, как ще се развие днес.

Райън кажи ни какво се случва на пазара, защото се появяват различни истории. NATO казва, че това е Троянски кон. Наблюдаваме голямо движение при украинската валута. Това беше една доста рязка пазарна реакция.

Райън Чилкот: Да, нека обясня идеята за Троянския кон. Идеята е, че в конвоя наистина има някакви оръжия и че той би отворил пътя на руснаците за военна инвазия в Източна Украйна.

Другият вариант е той да послужи като претекст – например, ако по конвоя бъде стреляно, Русия може да изпрати свои войници.

Реакцията на инвеститорите е доста недвусмислена. Колкото по-близо са инвеститорите до източна Украйна, толкова по-притеснени са те.

Видяхме как вчера те се опитваха да се освободят от гривнята в Киев. Това е националната им валута. Тя поевтиня с 6,5% само за ден.

От началото на годината е изгубила 40% от стойността си. Управителят на централната им банка заяви в парламента, че няма причина гривнята да е толкова евтина.

На 3 пъти през последните месеци централната банка се е намесвала в подкрепа на гривнята. При това парите им свършват.

Те имат валутни резерви за едва 16 милиарда долара. Това не е много над рекордно ниските за последните 9 години 14 милиарда. И незабравяйте Украйна в момента се държи заради МВФ.

Това какво дава на Путин?

Райън Чилкот: Това е добър въпрос. Първо, руският президент днес се очаква да посети Крим. Ако попитате руснаците, това е техният най-нов регион. Така че той прави среща там на парламента, своя кабинет и федералния съвет за сигурност.

Това също трябва да следим. Знаете ли, нямаме причина, нямаме доказателство, за да си мислим, че конкретно в тази ситуация руснаците имат някакъв специален пъклен план, че имат зли намерения.

И ако наистина нямат такива, нека да си представим, че Русия започне да си сътрудничи с Украйна, Европейския съюз и Съединените щати. Може би не точно както, някои от тези партньори биха искали, но все пак това може да е един силен ход от страна на руснаците да деескалират напрежението.

Те демонстрират своята подкрепа за етническите руснаци и руско говорящите в източна Украйна.

Също така местната аудитория -  както знаете Путин има 87% подкрепа в Русия, което е изключително.

Той казва: ‘не само сме загрижени за това място, но и сме първите, които идваме с помощ. Къде е помощта от Европейския съюз. Те все още си приказват в Брюксел. И какво, те ще ни накарат да чакаме на границата с тази помощ. Тези хора са били без електричество, вода и храна от 11 дни, докато западът продължава да обсъжда, какво да се направи, подозирайки, че може да сме скрили оръжие в камионите?’

И ако, както предполага западът, тук има нещо гнило, тогава Путин може да се окаже в добра позиция, за по нататъшни действия.