Украйна настоява Червният кръст да разтовари хуманитарната помощ от Русия

Редица наблюдатели са на мнение, че Русия продължава да трупа военни части по границата с Украйна

13.08.2014 | 11:53 Редактор: Ирина Георгиева
Украйна настоява Червният кръст да разтовари хуманитарната помощ от Русия

САЩ подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ, които потеглиха вчера, 12 август за Източна Украйна, да бъдат проверени на границата. Украинското правителство настоява още разпределянето на продуктите да се извършва от Червения кръст. Руският конвой, с над 1800 тона храна, медикаменти и електрически генератори, трябва да пристигне на украинската граница днес.

Колоната от 280 камиона, е дълга над 3 км. С хуманитарната помощ пътуват представители на Червения кръст, ОССЕ и Киев. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази опасения, че това е претекст за руската страна да нахлуе в Украйна.

Още по темата

Заместник- директорът на администрацията на украинския президент Петро Порошенко коментира, че камионите трябва да бъдат разтоварени на границата, а товарът да бъдат транспортиран по-нататък с автомобили на Червения кръст. По думите на външния министър на Русия Сергей Лавров обаче, Украйна се е отказала от това искане.

Според наблюдатели, Русия продължава да трупа войска по границата с Украйна. По неофициална информация става въпрос за 45-хилядна армия, включително 160 танка, 192 бойни самолета и 150 ракетни установки.