fallback

Москва и Техеран се споразумели за още безпилотни самолети? Украйна им отвръща с нови оръжия

Съветник на Зеленски твърди, че Федерацията вече е получила 2400 дрона

18.10.2022 | 21:50 Автор: Петя Кръстева

Иран ще достави балистични ракети "земя-земя" и още дронове на Русия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на високопоставени ирански чиновници. Доставките са договорени на 6 октомври по време на визита на първия вицепрезидент на Иран Мохамед Мокбер и други ирански чиновници в Москва.

Западни източници на агенцията също потвърждават споразумението между Москва и Техеран за доставката на ракети от типа Fateh и Zolfaghar.

В Украйна смятат, че тези доставки могат да променят съществено хода на войната. Един от съветниците на украинския президент Алексей Арестович коментира, че масираните атаки с иранските дронове целят изтощаването на запасите на системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, за да може след това Русия безпрепятствено да извършва въздушни удари по фронтовата линия и в тила. Проблемът не е толкова качеството, а количеството - доставени до сега са повече от 2400 дрона, коментира той.

"Ударите от последните дни върху обекти от гражданската инфраструктура и жилищни сгради ускоряват доставките на оръжия и ПВО за Украйна", обясни още Арестович. Според него в момента правителството води много активни преговори и се очаква доставка на оръжия от държави, които до скоро отказваха да предоставят въоръжение на Киев.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback