Николай Младенов пред CNN: Ирак никога няма да бъде същият!

13.08.2014 | 08:44 Редактор: Ирина Георгиева
Николай Младенов пред CNN: Ирак никога  няма да бъде същият!

ООН работи за отварянето на хуманитарен коридор в Северен Ирак за евакуиране на цивилните, блокирани от джихадистката офанзива. Това съобщи в итнервю за CNN специалния пратеник на организацията в Багдад Николай Младенов. Той отхвърли обвинението на Amnesty International, че международната общност не реагира адекватно на ситуацията и подчерта, че първия приоритет е до хората да стигнат неща от първа необходимост като вода, храна и лекарства.

„Втората стъпка е тези хора да бъдат изтеглени от региона. А колко бързо ще се случи това, зависи от сигурността. Мога да ви уверя, че работим за това 24 часа в денонощието“, подчерта Младенов в отговор на водещия Фред Плейтиган.

По думите му Ирак никога няма да бъде същия, тъй като големи части от страната са попаднали в ръцете на терористични групи. Но според Младенов има някои окуражаващи сигнали.

„Един от тях е фактът, че имаме нов говорител на парламента и нов президент, който положи клетва. Сега трябва да бъде създаден план за укрепване на Ирак, който да включва силите за сигурност на страната", подчерта Младенов.

Той приветства факта, че премиерът Нури ал малики се е придържал към конституцията и подчерта, че сега Хайдер ал Абади трябва да се фокусира върху съставянето на правителство.

„Има напрежение и времената са трудни, но всички партии в Ирак трябва да работят за това оръжията да стоят далеч от политиката. Трябва да има политическа воля за справяне с екстремистите“, каза Младенов в интервюто за CNN.