fallback

Атентат срещу новия премиер на Ирак

Терорист-самоубиец се е взривил пред дома на новоназначения Хайдер ал Абади

13.08.2014 | 08:39 Автор: Ирина Георгиева

Атентат срещу новия премиер на Ирак. Терорист-самоубиец се е взривил пред дома на новоназначения Хайдер ал Абади. Инцидентът е станал в столицата Багдад. От силите на реда уточниха, че терористът-самоубиец се е взривил пред контролно-пропускателен пункт, разположено около дома на министър-председателя. Няма информация за пострадали.

Президентът на Ирак Фуад Масум пренебрегна досегашния премиер Нури ал Малики и даде мандат на Хайдер ал Абади да сформира новото иракско правителство. Малики определи действията на президента като държавен преврат.

На пресконференция в централата на ООН Бан Ки-мун отново приветства назначаването на Хайдер ал Абади за премиер на Ирак и го призова да състави правителство, приемливо за всички кръгове в иракското общество. Генералният секретар на международната организация призова също всички политически партии да спазват конституцията на страната.

"Изключително важно е иракските сили за сигурност да се въздържат от намеса в политическия процес в страната", предупреди той.

САЩ обявиха, че изпращат около 130 военни съветника в Ирак, а Великобритания, че засилва хуманитарната си мисия.

 

fallback
Още от Свят
fallback