Външният министър на Украйна поиска от ЕС девети пакет санкции срещу Русия

Френският му колега подчерта, че Евросъюза е готов да откликне на молбата му

17.10.2022 | 21:40 Редактор: Петя Кръстева
Външният министър на Украйна поиска от ЕС девети пакет санкции срещу Русия

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е поискал ЕС да изготви 9-ти санкционен пакет срещу Русия, както и срещу Иран заради доставката от негова страна на дроновете за нападение срещу страната му. Това съобщи върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет "Външни работи" в Люксембург.

По повод санкциите срещу Иран заради доставката на дронове на Русия, с които тя атакува Украйна, той подчерта, че доказателствата са дадени от украинското разузнаване, но добави, че Иран категорично отрича това да са негови безпилотни самолети.

"Затова страните членки поискаха да се съберат всички възможни доказателства преди да се вземат каквито и да било решения", добави той.

На днешното заседание на Съвет "Външни работи" на ЕС министрите взеха две ключови решения във връзка с Украйна - отпускане на 500 млн. евро в подкрепа на нейните въоръжени сили и създаване на Мисия за военна помощ, която да обучи нейни войници.

Френският външен министър Катрин Колона заяви, че Европейският съюз е готов да въведе нови санкции срещу Москва, предаде БНР.

"Членовете на Съвета на външните министри на ЕС ни напомниха за тяхната готовност да бъдат готови, ако е необходимо, да приемат нови санкции срещу Русия, ако тя продължи ескалацията в Украйна, въпреки че се надяваме, че това няма да се случи", каза Колона след среща на Съвета на външните министри на ЕС в Люксембург.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК