Русия определи стрелбата на военния полигон като терористичен акт

Експерти прогнозират, че напредъкът на Украйна вероятно ще се забави, заради очаквана по-решителна руска съпротива

16.10.2022 | 14:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Най-малко 11 души са убити, а 15 други ранени на руски военен полигон в Белгород. Двама въоръжени нападатели са открили огън по група доброволци, подготвящи се да се сражават в Украйна. Русия определи случилото се като терористична атака. Нападателите са ликвидирани - те са от бивша съветска република.

По време на тренировка за боравене с огнестрелни оръжия двама мъже са открили огън по група от доброволци, които са се подготвяли за сражаване в Украйна. Нападението се случило в регион Белгород, който се намира близо до украинската граница, недалеч от Харковска област.

"Вчера на наша територия, на територията на военно поделение, се случи нещо ужасно. Извършен е терористичен акт. Много военнослужещи бяха убити и ранени. При нападението няма загинали цивилни граждани", пише губернаторът Вячеслав Гладков.

В същото време отново напрегната обстановка по фронтовата линия. Въпреки че украинските войски са си върнали хиляди квадратни километри земя при настъпленията на изток и юг, експерти прогнозират, че напредъкът вероятно ще се забави, заради очаквана по-решителна руска съпротива. Украинският президент Зеленски заяви, че най-тежка е ситуацията край стратегическия източен град Бахмут, към който са се насочили проруските сили на Донецк. Към момента боевете са особено интензивни в източните провинции Донецк и Луганск.

"Убитите от страна на врага наближават 65 000. Толкова граждани на Русия дадоха живота си, заради това че няколко души в Кремъл игнорират реалността. Дори 100 000 загинали руснаци да има, няма да се замислят в Кремъл. Правим всичко, за да намалим възможностите на окупаторите и способностите на руската армия да носи терор по украинската земя", посочи Зеленски.

Той заяви още, че руски ракети и дронове продължават да удрят украински градове, причинявайки разрушения и жертви. А Франция започва обучение на украински войници на своя територия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК