Хуманитарен ли е руският конвой на границата с Украйна?

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg

12.08.2014 | 16:11 Редактор: Георги Стоянов
Хуманитарен ли е руският конвой на границата с Украйна?

Русия беше предупредена, при това съвсем сериозно, от САЩ, от Европейския съюз и от НАТО.

Райън Чилкот: Да, това е любопитна история. 280 камиона са на път от Москва за югоизточна Украйна.

Руснаците казват - това са думи на говорител на руския президент, че изпращането на хуманитарна помощ не може да бъде забавяно повече, защото ситуацията в югоизточната част на страната е трагична.

Така че те ще стигнат там, незнам, може би тази вечер. Въпросът обаче е, какво се случва след това.

Международният комитет на Червения кръст казва, че ще има международна хуманитарна мисия, без каквито и да е военни конвои. Така че какво ще направят руснаците, когато стигнат там, ще чакат други страни да се присъединят?

Чухме от Организацията на червения кръст вчера, че има някои технически подробности, които трябва да бъдат изгладени.

Това обаче е тема, която вчера беше широко дискутирана между президента Обама, украинския президент Порошенко, руския президент и президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо.

Още по темата

Според мен обаче дяволът се крие в детайлите. Това може наистина да се окаже повратен момент, ако хуманитарната мисия прерасне в дипломатическа инициатива за уреждане на конфликта, в която да участват и руснаците, или пък да доведе до пълна катастрофа и началото на военна интервенция от страна на Москва.

Когато говорим за подобна катастрофална интервенция, какъвто може да се окаже случаят, ние очакваме да бъдат обсъдени и нови санкции. Този път от страна на Украйна срещу Русия. Те на практика казват - ние може да блокираме енергията, която преминава през Украйна от Русия за Европейския съюз.

Райън Чилкот: Това е коментар, който украинският премиер направи в края на миналата седмица. Видяхме, как в резултат на това цените на природния газ в Западна Европа скочиха.

Мисля, че това беше по-скоро заплаха, отколкото нещо, което Украйна наистина има намерение да направи. Имахме някои пояснения вчера от членове на правителството, от директора на Нафтогаз, с който ще разговаряме по-късно. И те казаха, че това което Украйна може да направи, ще бъде обсъдено от  украинския парламент, който ще се събере по-късно днес.

Те казват, че това е просто една от опциите, които могат да разгледат. На практика те могат да се откажат от преноса на руски газ през Украйна. Една трета от газта за Западна Европа или ако предпочитате за Европейския съюз идва от Русия, а една втора от тази газ преминава през Украйна.

Това, което украинците казаха вчера, е че те самите могат да се откажат от транзита на руска газ.

Така че ЕС ще трябва да отиде до руската граница, за да си го получи?

Райън Чилкот: Просто означава, че ЕС ще трябва да плати повече пари. По някакъв начин ЕС ще има някаква финансова договорка, според която ще плаща за газта от руската граница.

Така че физическият пренос на газ от Русия за Западна Европа, за Европейския съюз, няма да бъде прекратен. Единствената разлика ще е за насрещните страни, с които руснаците имат договори.

Очевидно, ако цената на природния газ се повиши, то това ще бъде отчетено на пазарите.  Все още обаче не знаем дали това ще се случи.

Защо вървят по този път Райън? За да привлекат внимание, като казват вижте, това е силата, с която потенциално разполагаме, както от политическа, така и от икономическа гледна точка? Това ли е причината?

Райън Чилкот: Мисля, че това е част от причината. Това определено е начин да бъде привлечено вниманието на руснаците, защото не само че Западна Европа се нуждае от тази газ, за отопление – не знам за вас, но много приятели ми казаха, че вчера се е наложило да си пуснат отопление – но и руснаците се нуждаят от тези продажби.

Великобритания не е толкова зависима, нали? Не и колкото Германия и страните, които са засегнати най-тежко.

Райън Чилкот: Точно така, мисля, че руският газ, който внасяме тук във Великобритания, е между 15 и 20%.

Но определено в континентална Европа там зависимостта е много по-голяма. В някои страни от Източна Европа всичкият газ, от който се нуждаят, идва от Русия.

Но вижте, основният момент тук е, че това може и да не е най-добрата карта за разиграване и може би именно за това украинците в известен смисъл се отказаха от тази идея.

В момента, в който украинците започнат да заплашват със спиране на доставките на газ за Европа, знаете, че руснаците искат да бъде изградена още една тръба, която да заобикаля Украйна, наречена Южен поток.

ЕС има възражения по този проект от части заради солидарност с украинците в тази геополитическа борба.

Но когато украинците започнат да заплашват, че сами ще затворят тръбата, това наистина би подсилило руската позиция за новия газопровод.