fallback

Държавите от НАТО се грижат за Украйна, но остана ли им ресурс за лична защита?

Столтенберг: Ако руската инвазия се окаже успешна, светът ще стане по-опасен и по-уязвим

13.10.2022 | 14:30 Автор: Тодор Петров

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че някои съюзници изпращат на Украйна оръжия, които са искали да запазят за себе си. Той не смята, че това е проблем.

"Те са намалили запасите си, но това бе правилно, защото за всички нас е важно Украйна да спечели. Ако руската инвазия се окаже успешна, светът ще стане по-опасен и по-уязвим за следващи руски агресии", предупреди Столтенберг. 

След като подчерта, че НАТО ще бъде на страната на Украйна "толкова, колкото е необходимо", той отбеляза, че "колкото по-дълго се проточи тази война, толкова по-важно е след това да можем да попълним запасите си".

Изявленията на Володимир Зеленски звучат така, сякаш е лесно съюзниците да осигурят необходимото оборудване на украинските сили и същевременно да попълнят евентуалния си вътрешен недостиг от оръжия.

Но съюзниците досега не бяха бързали да рационализират военните си запаси и да постигнат по-висока степен на оперативна съвместимост - в тяхна близост война не бе имало. Военното производство е бавен процес и сега - тъй като държавите от НАТО трябва да потърсят необходимите оръжия по-надълбоко в складовете си, за да могат да изпратят на Украйна това, от които има нужда, правителствата търсят и по-добри начини да попълнят ресурсите си.

Пред DW заместник-генералният секретар на НАТО Камий Гран каза, че страните от НАТО са призовани да се постарят повече: "Сигурен съм, че могат да направят повече". По неговите думи членовете на Алианса подобряват съвместната си работа, за да направят възможни общите покупки на боеприпаси и оборудване, които ще им дадат по-голяма сигурност. Това би създало и по-голямо търсене за индустрията.

Бившият външен министър на Украйна Павло Климкин подкрепи пред DW становището, че страната му е "истински източен фланг на НАТО, макар и неформален". Климкин окачестви доставките на оръжия като въпрос, засягащ "доверието" към Запада не само от гледна точка на възпирането на Русия, но и на Китай, както и на всеки друг потенциален агресор. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback