НАТО одобри нова военна подкрепа за Украйна, осигурява ѝ защита от ракетните удари

Остин: Целият свят отново стана свидетел на злината и жестокостта на започнатата от Путин война

12.10.2022 | 18:43 Редактор: Ваня Кузманова

Министрите на отбраната от страните членки на НАТО обявиха доставката на нова противовъздушна отбрана за Украйна. Лидерите се ангажираха да ѝ осигурят стабилна военна помощ на среща в централата на Алианса в Брюксел.

Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците са готови да подкрепят Украйна с повече средства за противовъздушна отбрана на фона на "безразборните" ракетни атаки на Русия. 

"Посланието ни към Украйна е, че сме подготвени да осигурим дългосрочна помощ, докато е необходимо", заяви генералният секретар на НАТО.  

Германският министър на отбраната обяви, че първата от четири системи за противовъздушна отбрана IRIS-T вече е пристигнала в Украйна. 

"Оказваме жизненоважна подкрепа за Украйна в борбата срещу ракетните удари - срещу този ужас, на който е подложено населението. Това е една система, която ще бъде последвана от още три през следващата година", посочи министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт.

Американският министър на отбраната Лойд Остин, седейки до украинския си колега, откри срещата с осъдителни думи за масирания ракетен обстрел в цяла Украйна.

"Целият свят отново стана свидетел на злината и жестокостта на започнатата от Путин война. В нея е вкоренена агресия и дълбоко презрение към доктрината за справедлива война", изтъкна министърът на отбраната на САЩ.  

Срещата в Брюксел е първата, откакто Москва анексира няколко украински територии, обяви частична мобилизация и отправи завоалирани ядрени заплахи - ходове, които Алиансът определя като ясна ескалация на войната, започнала с инвазията в Украйна на 24 февруари.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК