Преговорите между Израел и Хамас продължават

В Кайро, двете страни ще обсъдят удължаване на 72 – часовото примирие, което започна на 10 август

12.08.2014 | 08:24 Редактор: Ирина Георгиева
Преговорите между Израел и Хамас продължават
Преговорите между Израел и Хамас продължават

Израел и Палестина продължават преговорите за мир. В египетската столица Кайро, двете страни ще обсъдят удължаване на 72 – часовото примирие, което започна в неделя, 10 август.

Въпреки него израелското правителство е против разхлабването на блокадата, опасявайки се, че това ще позволи на Хамас да си набави оръжия. Министърът на вътрешната сигурност на Израел заяви, че към момента всички опции остават на масата. Това означава, че сухопътната офанзива в Ивицата Газа може да бъде възобновена. Тел Авив отхвърли искането на Хамас за отваряне на границата. Изявленията на представители на Израелското правителство са недвусмислени. Мир ще има само ако спре ракетният обстрел и палестинците не приемат да се разоръжат. Дори това да се случи Тел Авив е готов да отвори максимум едно пристанище.

Все пак Израел се опасява, че Хамас ще използва снемането на блокадата, за да вкара оръжие в ивицата Газа, което след това да използва срещу Израел.

Палестинците също не отстъпват oт искането си за прекратяване на израелската блокада на ивицата Газа.

Откакто Хамас установи контрол над територията, Израел наложи пълна блокада над тясната крайбрежна ивица земя. Днес, 12 август се контролира всичко, което влиза или излиза от тази територия, въздушното пространство се охранява от дрони и други системи за сигурност, а край бреговете на Газа патрулират израелски военни кораби.