fallback

Ердоган: Започва нова ера в историята на Турция

Настоящият премиер събра малко над 52% от гласовете още на първия тур

11.08.2014 | 08:26 Автор: Ирина Георгиева

Реджеп Ердоган спечели президентските избори в Турция. Настоящият премиер събра малко над 52% от гласовете още на първия тур. По първоначални данни избирателната активност на първите преки президентски избори в Турция е около 70%.

Основният му опонент Екмеледин Ихсаноглу получи близо 39%, а за кюрдския кандидат Селахатин Демирташ гласуваха 9,1% от избирателите. Право на глас във вота имаха 52,7 милиона души.

По-интересни са думите на Ердоган след научаването на резултатите: „Днес ние приключваме с един период и правим първата крачка към нова ера”. Ердоган обеща започването на „нов социален процес на помирение”.

Най-показателни са други думи на премиера:

„Избраният президент и избраното правителство ще вървят ръка за ръка, за да изведат страната до целите, поставени за 2023 година, когато ще се честват 100 години от създаването на Турската република и дори забележете до 2071 година, когато се навършват 1000 години от пристигането на турците от Централна Азия." - коментира Ердоган

Победата на Ердоган предвещава разширяване на пълномощията на държавния глава, във връзка с което опонентите на Ердоган изразяват безпокойство, че Турция се движи към еднолична власт.

От 2003 година - период, в който той трансформира страната с проекти за модернизация, но също се сблъска с обвинения за постепенна ислямизация и потъпкване на гражданските права. Досега държавен глава бе избиран от парламента и през последните десетилетия има предимно церемониална роля.

Въпреки това Ердоган, към когото неговите последователи се обръщат с прозвището „Султана”, показа ясно, че възнамерява да бъде президент, който упражнява реална власт. Неговата управляваща Партия на свободата и независимостта обеща да поиска промяна в конституцията, за да се дадат повече пълномощия на президента. Това ще даде на Турция президентска система, подобна на тази във Франция, вместо настоящата парламентарна демокрация.

 

fallback
Още от Свят
fallback