Ердоган печели още на първия тур

обновена

10.08.2014 | 20:31

Ердоган събра 51,8% от гласовете още на първия тур на изборите, съобщи Ройтерс, цитирайки националната телевизия на Турция. С 13% по-малко събра Екмеледин Ихсаноглу, с което отпадна необходимостта от провеждане на балотаж.

Ихсаноглу призна поражението, но добави, че "30-40% е забележителен резултат".

Поддръжници на Ердоган празнуваха с развети знамена по улиците на Анкара след като председателят на ЦИК, Сади Гювен потвърди победата на досегашния премиер, след като бяха преброени 99% от бюлетините.

Окончателните резултати ще бъдат готови на 11 август, понеделник.

"Хората показаха волята си", каза 60-годишният Ердоган в Истанбул, преди да отпътува за Анкара за традиционното обръщение от главния офис на Партията на справедливостта.

53 млн турски граждани бяха призовани при урните на 10 август, за да изберат новия президент на страната, който за пръв път се определя с пряк вот.

"Дори и тези, които не гласуваха днес за мен, също спечелиха", каза Ердоган в Анкара.

Ердоган ще напусне председателския пост на Партията на справедливостта и развитието и ще поеме новата длъжност на 28 август.

До 45 дни след това партията трябва да избере нов лидер на извънреден конгрес. Новият председател на Партията на справедливостта ще бъде назначен от президента начело на кабинета.

Кореспонденция на Нахиде Дениз от Турция за Денят он ер на 10 август - във видеото.

Кюрдският представител на президентските избори в Турция е свързан с ПКК, но Ердоган имаше нужда от подкрепата на кюрдската общност. Важно е да видим какви сделки предстоят между кюрдите и Ердоган, коментира за Денят он ер на 10 август Мохамед Халаф, кор. на в-к Ал Уатан.