fallback

Проруските сепаратисти искат прекратяване на огъня в Донецк

10.08.2014 | 11:16 Автор: Ирина Георгиева

Украинският президент Петро Порошенко изрази готовност за оказване на междуанродна хуманитарна помощ в държаните от проруските сепаратисти източни региони. Той се обърна и към САЩ с молба да се присъединят. Порошенко обаче подчерта, че подобни мисии трябва да бъдат контролирани и в строго съответствие с международното право. Междувременно проруските сепаратисти призоваха за прекратяване на огъня в Донецк с цел да се избегне хуманитарна катастрофа.

В телефонен разговор с американския вицепрезидент Джо Байдън украинският президент Петро Порошенко е предложил САЩ да се присъединят към хуманитарната помощ в Източна Украйна, която се осъществява от Международния червен кръст. Град Луганск е без електричество вече цяла седмица. Заради бомбардировките доста от магазините са затворени.

„Готови сме да приемем хуманитарна помощ, ако мисията е международна, без никакъв военен ескорт и ако тя преминава без граничните контролно-пропускателни пунктове, които са под контрол на украинците", заяви Порошенко.

Русия многократно е призовавала за хуманитарна помощ, но Западът се опасява, че това може да се използва като претекст за изпращане на войски. От присъединяването на Крим към руската федерация Москва е обвинявана, че снабдява с оръжия бунтовниците в Източна Украйна – твърдение, което Русия категорично отхвърля.

Американският държавен глава Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел достигнаха до заключението, че всяка руска намеса в Украйна е неприемлива и би била в нарушение на международното право. На този фон самообявилият се за премиер на Донецката народна република Александър Захарченко изрази готовност за прекратяване на огъня, за да не се влошава хуманитарната криза.

“Хората умират. При всяко ново щурмуване, броят на жертвите ще се увеличи. Няма абсолютно никакви хуманитарни коридори. Хранителните запаси са на привършване, а медикаментите не могат да достигнат до Донецк. Има проблеми и с водоснабдяването,"коментира Захаренко.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун даде обещание, че организацията ще следи активно ситуацията и в случай на влошаване, е готова да преразгледа допълнителни мерки за оказване на подкрепа. Бан Ки-мун похвали Киев, че на този етап овладява положението.

В същото време продължават да се чуват експлозии в Донецк. Според говорителя на градския съвет ситуацията се влошава с всеки изминал час. За изминалото денонощие един човек е загинал, а 18 са ранени след като снаряди са ударили жилищни сгради.

„Страхуваме се от украинската армия, която обстрелва града и от бунтовниците, които убиват цивилните граждани", споделят местните жители. 

Репортаж на Теодора Георгиева:

 

fallback
Още от Свят
fallback