Турция избира президент

В борбата за президенсткия пост участват трима кандидати, сред които и настоящият премиер Реджеп Тайп Ердоган

10.08.2014 | 10:12 Редактор:
Турция избира президент
Турция избира президент

В Турция се провеждат първите преки президентски избори в историята на страната. В борбата за президенсткия пост участват трима кандидати, сред които и настоящият премиер Реджеп Тайп Ердоган. Социологическите проучвания  сочат именно него за основен фаворит в надпреварата.

Близо 53 милиона турци имат право да упражнят вота си. По време на заключителния си митинг, соченият за фаворит Ердоган призова гласоподавателите за висока избирателна активност и да подкрепят кандидатурата му. Той обеща, ако спечели да промени конституцията, за да се дадат повече правомощия на държавния глава, който в момента има предимно церемониална роля.

Според анализатори Ердоган е харесван от привържениците си заради реформите в икономиката, но е мразен от критиците си заради  авторитарния му и ислямистки уклон. Той се ползва и с широка подкрепа дори сред кюрдите заради икономическия напредък и действията на правителството, насочени към тях. Ердоган обеща да наложи по-широки демократични стандарти в Турция и да превърне държавата в световна сила.

„Няма недостижима мечта или недостижима цел за нацията ни", коментира Ердоган.

Другите двама съперници на Ердоган за президентския пост са бившият генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Екмеледин Ихсаноглу, кандидат на Републиканската народна партия и Партията на националистическото движение и съпредседателят на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ.