fallback

Великобритания, Франция и Германия призоваха Израел и Хамас да подновят примирието

До момента в конфликта са загинали най-малко 1960 души

10.08.2014 | 09:55 Автор: Ирина Георгиева

Подновяват се преговорите в Кайро, насочени към осигуряване на прекратяване на огъня между Израел и Хамас. Тел Авив обаче настоява, че няма да седна на масата за преговори докато е подложен на ракетен обстрел. Представители на палестинското движение Хамас пък, цитирани от британския вестник Guardian, са заплашили с увеличаване на ударите срещу Израел, ако нямат отговор на исканията си.

Великобритания, Франция и Германия излязоха с обща декларация, призоваваща Израел и Хамас да се споразумеят за ново примирие, след като 72-часовото прекратяване на огъня не беше подновено. Израелски високопоставени служители коментират,че ако ракетният обстрел продължи всички опции стопят на масата, а не само въздушните удари. По думите им обсъжда се широка сухопътна операция, насочена към свалянето на Хамас.

Ръководителят на палестинската делегация пък заяви пред агенция Reuters, че отборът му ще напусне преговорите в Кайро, ако Израел постави условия за преговорния процес. По-рано външните министри на Германия, Великобритания и Франция се обединиха около идеята, че единственият начин за разрешаване на конфликта са преговорите.

„Ние напълно подкрепяме продължаващите усилия на Тел Авив в тази посока“, се казва в общо изявление на трите държави. те добавиха, че за да се постигне устойчиво прекратяване на огъня, трябва да се вземат предвид мерки за справяне с израелските опасения за сигурността, както и с палестинските изисквания по отношение на премахването на блокадата над Ивицата Газа.

Американския президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън заявиха, че Тел Авив има право да се защитава, но призоваха за сдържаност на този фон демонстрации срещу израелската офанзива в Газа се проведоха в Лондон, Кейптаун и Париж.

Палестинските здравни власти съобщават, че за изминалото денонощие най-малко седем души са загинали. Израел пък съобщава за убити четирима палестинци и един високопоставен лидер. До момента в конфликта са загинали най-малко 1960 души. 

 

fallback
Още от Свят
fallback