fallback

САЩ нанесоха още четири въздушни удара в Ирак

САЩ пуснаха и трета пратка хуманитарна помощ

10.08.2014 | 09:03 Автор: Ирина Георгиева

Американски военни самолети са нанесли още четири удара по позиции на екстремистите от Ислямска държава. Това е третият кръг въздушни удари от страна на САЩ, след като президентът Барак Обама разреши използването на сила срещу ислямистите за защита на цивилното население в Северен Ирак. Междувременно Франция и Великобритания обявиха, че ще се присъединят към доставките на хуманитарна помощ за населението в Ирак.

От централното командване на САЩ съобщават, че са използвани, както реактивни изтребители, така и безпилотни самолети. Унищожени са оръжия, бронетранспортьори и камиони на екстремистите от ислямска държава. По оценки на американските военни операцията е успешна и дава резултати.

Американският президент Барак Обама заяви,че операцията може да отнеме известно време докато Ирак успее да се възстанови и бъде преодоляно нашествието на ислямистите. През това време е необходимо да се модернизира и реформира иракската армия.

„Ние се чувстваме уверени, че можем да спасим хилядите цивилни иракски граждани." - коментира Обама.

САЩ пуснаха и трета пратка хуманитарна помощ в помощ на хилядите цивилни граждани от малцинствената група язиди, блокирани в планините около град Синджар без вода и храна. По данни на UNICEF най-малко 56 деца от малцинството язиди са загинали от дехидратация. Товарни самолети Ц17 и Ц-130 спуснаха 72 контейнера с помощ.

„Следващата стъпка е да се осигури безопасен коридор за слизането на хората от планината", коментира Обама. Той подчерта, че напредъкът в Ирак ще зависи от това иракчаните да се обединят и да създадат единно национално правителство.

Американският сенатор, републиканец Джон Маккейн, който е критик на външната политика на Барак Обама спрямо Ирак и Афганистан обаче заяви, че въздушните удари не са достатъчни, за да се справят с нарастващата заплаха.

Намесата на САЩ в Ирак е първа от изтеглянето на американските войски през 2011 година.

 

fallback
Още от Свят
fallback