fallback

САЩ и ООН осъдиха подновяването на ракетния обстрел между Израел и Хамас

09.08.2014 | 09:22 Автор: Ирина Георгиева

САЩ и ООН осъдиха подновяването на ракетния обстрел между Израел и Хамас. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест призова двете страни в конфликта да работят за постигане на устойчиво прекратяване на огъня.

Решението на Хамас да възобнови ракетния обстрел не само ще изложи народа на Израел и Газа на по-голям риск, но и няма да направи нищо, за да отговори на очакванията на палестинския народ, коментира говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Генералният секретар на ООН Бан Киомун също осъди възобновяването на насилието в региона. Повече страдания и смърт на цивилни, попаднали в този конфликт е нетърпимо, коментира той. Той призова двете страни бързо да намерят път обратно към примирието и да продължат преговорите в Кайро с цел постигане на трайно примирие.

Двете страни взаимно се обвиняват за нарушаването на примирието. Хамас твърди, че не се е съгласил на удължаване на примирието, тъй като Тел Авиви не е изпълнил неговите искания, а именно да бъде свалена блокадата над Газа и да се освободят затворниците.

Само вчера по данни на Тел Авив От Ивицата Газа в посока Израел са изстреляни повече от 40 ракети.  Подновеният ракетен обстерл между Израел и Хамас взе жертви и от двата лагера. Петима палестинци са били убити вчера на 8 август. Шестима са загинали от израелска страна, сред които има и цивилни граждани.

От началото на кървавия конфликт от 8 юли най-малко 1890 палестинци са загинали, голяма част от които са цивилни граждани. От лагера на израелската армия пък жертвите са 66.

 

fallback
Още от Свят
fallback