fallback

Продължават въздушните удари на САЩ срещу цели на екстремисти от Ислямска държава

09.08.2014 | 08:59 Автор: Ирина Георгиева

Няма крайна дата за военните удари в Ирак. Това заяви американският президент Барак Обама. Той коментира, че всичко ще зависи от ситуацията по сигурността. На този фон продължават въздушните удари на САЩ срещу цели на екстремисти от Ислямска държава за Ирак и Леванта. Пентагонът съобщава, че при една от атаките е убита група бунтовници.Това е първата пряка намеса на САЩ в Ирак от изтеглянето на американските войски през 2011 година.

Безпилотни самолети и изтребители са атакували позиции на бунтовниците от Ислямска държава в района на град Ирбил – столица на автономната кюрдска област в Ирак. Военни самолети са използвали лазерно насочване, за да ударят мобилни цели, а именно конвой от седем превозни средства на бунтовниците.

Според говорителя на държавния департамент на САЩ Мари Харф целта е да се предотврати настъплението на ислямистите. Въпреки че правителството на Ирак и автономния регион Кюрдистан са в противоречия, премиерът Нури ал Малики е изпратил самолет с боеприпаси в Ирбил в петък в подкрепа на кюрдите в борбата им срещу бунтовниците от Ислямска държава, съобщава Reuters.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че е необходимо светът да се събуди и да осъзнае заплахата от Ислямска държава. По думите му водената от ислямистите кампания на терор срещу невинни хора, ясно показва всички признаци за геноцид.

В петък на 8 август на брифинг прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че САЩ ще предприемат действия, за да защитят американските граждани и да предотвратят хуманитарните кризи. Въздушните атаки  бяха разрешени от американския държавен глава Барак Обама, разпореди да се използва сила.

„ Днес САЩ идват да помогнат", отбеляза Обама. Въпреки че той акцентира върху факта, че САЩ не могат и не трябва да се намесват всеки път, когато в света има криза, Обама подчерта, страната трябва да действа, когато невинни хора са изправени пред насилие и то в такива голям мащаб.

„Ние ще действаме внимателно и отговорно, за да се предотврати потенциален акт на геноцид“, добави американския държавен глава.

Офанзивата на екстремистите от Ислямска държава принуди десетки хиляди души от малцинствата да напуснат домовете си. 

 

fallback
Още от Свят
fallback