fallback

САЩ нанесе въздушни удари в северен Ирак

08.08.2014 | 19:13

Още по темата

Американски самолети извършиха въздушен удар срещу активистите на Ислямската държава в Ирак, с което САЩ отново влезе в конфликта три години след като изтегли войниците си, съобщава Bloomberg.

Два самолета атакуваха артилерийска позиция, използвана от частите на Ислямската държава за атаки срещу кюрдските сили при регионалната столица Ербил, където има американски дипломати и военен персонал, съобщи говорителят на Пентагона адмирал Джон Кирби в писмено изявление.

Президентът Барак Обама разреши ограничени въздушни удари, обосновавайки решението си с необходимостта от защита на американските граждани и малцинствата в Ирак.

Ескалацията на американското участие в Ирак започва шест години след като Обама направи свое предизборно обещание изтеглянето на войниците от страната.

Досега президентът на САЩ успяваше да устои на натиска на иракски и кюрдски представители и на призивите на членове на Конгреса да използва американска сила, за да спре ислямските бойци.

В изявлението си снощи Обама каза, че разбира американското обществено мнение и тревогата на сънародниците си от евентуално завръщане в Ирак.

Обама заяви, че няма да изпраща сухопътни части.

Със засилване на боевете за контрол на територии и петролни полета в кюрдсака област на Северен Ирак, цените на суровия петрол се повишиха за втори пореден ден, Брент поскъпна с 41 цента, 014% до 105.85 щ.д. за барел към 09:18ч. сутринта нюйоркско време на 8 август на борсата в Лондон. Цените се повишиха с 1% тази седмица.

Въздушните удари бяха направени в 06:45ч. нюйоркско време от два F/A-18 с 500-паундови (225-килограмови) лазернонасочвани бомби, които бяха пуснати по мобилна артилерийска установка край Ербил, заяви Кирби.

Вчера американски самолети пуснаха 5300 галона питейна вода и 8000 пакета храна.

На 8 август американските авиационни власти, FAA, забраниха на авиокомпаниите да летят над Ирак „заради потенциално опасната ситуация,  създадена от въоръжения конфликт между бойците от Ислямска държава в Ирак и силите за сигурност на Ливан и Ирак и техните съюзници“.

Според съобщението на сайта на FAA решението ще бъде преразгледано до 31 декември 2014.

fallback
Още от Свят
fallback